Španci čvrsti u svom stavu da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova

Žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru odlučio je da reprezentacija tzv. Kosova igra u grupi sa Španijom, Švedskom, Grčkom i Gruzijom.

Čak 3 države iz ove grupe ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a to su Grčka, Gruzija i Španija. Bolje rečeno, od svih protivnika iz ove grupe, samo Švedska priznaje tzv. Kosovo.

Na političkom planu, stavovi sve 3 države su vrlo čvrsti po ovom pitanju, međutim čini se da je Španija zbog situacije sa Katalonijom posebno osetljiva kada je tema jednostrano proglašene nezavisnosti u pitanju.

Stoga, po pisanju nemačkog portala sport1.de, vrlo lako bi moglo da se desi da španske vlasti ne dozvole fudbalskoj reprezentaciji svoje zemlje da odigra utakmice protiv tzv. Kosova.

Podsećamo, volja kuglica je bila da tzv. Kosovo ode u grupu sa Srbijom, međutim, s obzirom da je to zabranjeno po pravilima UEFA i FIFA, tzv. Kosovo je prosleđeno u prvu sledeću kvalifikacionu grupu.

Da li je to bilo dovoljno da bi reprezentacija tzv. Kosova i odigrala ovo takmičenje, još ćemo videti, ali ako je suditi prema nemačkom portalu, velike su šanse da Španija sabotira ovaj nastup.

Za razliku od vlasti u Grčkoj i Gruziji, Španci ne dozvoljavaju svojoj reprezentaciji da nastupi protiv Kosova. Zabrana je na snazi zbog brojnih paralela sa Katalonijom i njenim zahtevima za nezavisnost. Španija je već dugo na strani Srbije, koja je svojevremeno ratovala na Kosovu - navodi Sport.de.

Ovo ne bi bio prvi put da se španski sportisti odbijaju da nastupe protiv sportista iz južne srpske pokrajine zbog političkih razloga. Međutim, prvi put se ovakva situacija dešava u fudbalu, koji je ubedljivo najpopularniji sport. Ostaje da vidimo hoće li Španci ostati dosledni svom stavu.

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#fifa

#fudbal

#kosova

#metohija

#reprezentacija

#uefa

#Španija

#španije