"Neprofesionalni potezi" ukrajinskog PVO

Kako je prenelo rusko Ministarstvo odbrane,greške koje je načinila ukrajinska PVO u njihovom pokušaju da odbiju salve ruskih raketnih napada doveli su do štete na civilnoj infrastrukturi. Nešto ranije, Kijev je izašao sa izjavom u kome je okrivio ruske snage da su gadjale rezidencijalne distrikte u kome je poginulo 4 ljudi uključujući jedna beba.

Kako je navedeno u ruskoj izjavi:

Neprofesionalni potezi ukrajinske protivvazdušne odbrane rezultirale su štetom civilnoj infrastrukturi na zemlji.

Ranije je guverner ukrajinske Dnjepropetrovsske regije Valentin Rezničenko izjavio da su poginula 4 civila u Kiroj Rogu u jučerašnjem raketnom udaru, uključujući i jedno dete u starosti od godinu dana. Ukupno je povređeno 13 ljudi, od čega 4 dece. Prema guverneru, u pitanju je bila ruska raketa koja je pogodila stambeni deo grada.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da su oružja visoke preciznosti ciljala ukrajinsku komandu i administraciju kao i vojno industrijske komplekse. Udar je posebno uneo pometnju u transport municije i stranog naoružanja, kao i u transport ukrajinskih rezervi.

Ciljevi raketnih udara su ostvareni. Sve mete su pogođene,

Sa druge strane, komanda ukrajinskog generalštaba je prenela da je Ruska Federacija lansirala ukupno 98 raketa tokom udara koji su izvedeni u petak. Nije iznela dalje detalje koliko je stiglo do svog cilja a koliko je oboreno.

Važno je napomenuti da je nakon jučerašnjih udara ukrajinska državnba firma za energetiku Ukrenergo objavila stanje opšte uzbune nakon izveštaja koji su ukazivali da su pogođeni vitalni infrastrukturni ciljevi. Kompanija je okarakterisala situaciju kao sistemski kolaps, prenoseći da je registrovan pad potrošnje od 50% širom zemlje.

Autor: redportal.rs

#Infrastruktura

#Ministarstvo odbrane Rusije

#PVO

#Povređeni

#Raketni udari

#Ruska Federacija

#Ukrajina

#Ukrajinski generalštab

#objašnjenje

#poginuli

#rakete

#rat

#rusija

#vojska