Logistika i trening najveća prepreka dostavi

Sjedinjene Američke Države razmatraju opciju slanja PVO sistema klase Patriot u Ukrajinu kao podršku u odbrani od raketiranja od strane ruske armije, preneo viši zvaničnik američke administracije. Kako je naveo:

Sve opcije su na stolu, Patriot je jedan od PVO sistema koji razmatramo da pošaljemo.

PVO sistem PATRIOT, odnosno Phased Array Trackin radar to Intercept Target, je dizajniran da se suprotstavi i efikasno uništi sve nadolazeće balističke rakete kratkog dometa, napredne generacije aviona i krstareće rakete.

Kako je zvaničnik takođe dodao, odbrana neba Ukrajine je trenutno najveći prioritet:

Sagledavamo sve moguće opcije i sposobnosti kako da delamo i podržimo Ukrajinu, konstantno se konsultujemo sa Kijevom, kao i sa našim saveznicima i partnerima po pitanjima odbrane Ukrajine. Trenutno, nemamo planova da dostavimo PATRIOT PVO sisteme, ali sa druge strane nastavićemo da vodimo takve diskusije i ako bude bilo nečega što bi trebalo da se objavi po tom pitanju rećićemo vam.

Deo problema i izazova sa kojim suočava SAD u mogućoj opciji dostave PATRIOT sistema i drugih naprednih vrsta naoružanja je to što je potrebna prilično velika stopa logističke podrške i održavanja, kao i adekvatnog treniranja posade da bi ti sistemi uopšte i mogli biti efikasno implementirani:

Nijedni od ovih sistema nisu dizajnirani da možete samo da ih upalite i koristite. Ne možete se samo pojaviti sa njima na bojnom polji početi da ih koristite. Takve stvari su krucijalne i moraju se dobro razmotriti kada se dođe do rešavanja pitanja naprednih sistema.

Uprkos tome PVO je prioritet SAD u odbrani Ukrajine:

Nastavićemo da radimo sa saveznicima i partnerima u pogledu toga šta mi možemo da učinimo za Ukrajinu što pre moguće tako da budu sposobni da koriste ovakvo oružje što pre.

Autor: redportal.rs

#EUSaveznici

#NATO

#PATRIOT

#PVO

#Ruska Federacija

#SAD

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#dostava

#logistika

#naoružanje

#odbrana

#odbrana neba

#održavanje

#raketiranje

#rat

#rusija

#trenaža