Pred Ukrajincima je teška zima 😥

Pred Ukrajincima je teška zima, uz svakodnevne restrikcije struje i grejanja. Distributer struje Ukrenergo saopštio je da je deficit u energetskom sistemu povećan na 27 odsto, prenosi Dan.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je ukrajinskim radnicima koji su odbili da potpišu ugovor sa ruskom državnom agencijom za atomsku energiju Rosatom, zabranjeno da uđu nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom.  

Kancelarija glavnog državnog tužioca Ukrajine saopštila je da je 440 dece poginulo u ratu, kao i da je 851 dete prijavljeno kao povređeno.   Kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretiraće se kao krivično delo, odlučio je Savet Evropske Unije.  

S druge strane, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je sprečila niz terorističkih napada u Zaporožju koje su, navodi, planirala tri ukrajinska državljanina po instrukcijama ukrajinskih tajnih službi.  Vojna uprava Energodara odgovorila je, u međuvremenu, da nuklearka Zaporožje ostaje pod ruskom kontrolom, nakon što je visoki ukrajinski zvaničnik sugerisao da se ruske snage spremaju da je napuste.

Autor: Dan

#Savet Evropske Unije

#Ukrenergo

#Zaporožje