Naša zemlja je ušla u krug država čija je ambicija da budu "lokomotiva" razvoja tehnologije

Na 3. godišnjoj konferenciji Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), koja je 21. i 22. novembra održana u Tokiju, Srbija je postala član ove prestižne međunarodne organizacije. Tako je naša zemlja ušla u krug država čija je ambicija da budu "lokomotiva" razvoja tehnologije, koja će u budućnosti odsudno preoblikovati privredu i društvo, a to već i sada čini, piše Politika.

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je nastalo 2020. godine na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i kanadskog premijera Džastina Trudoa, uz podršku G7 i OECD.

Prva konferencija održana je u Kanadi (virtuelno, zbog pandemije kovida 19), a naredna 2021. u Parizu. Tom prilikom, predsedniku Makronu je uručen godišnji izveštaj o radu organizacije čiji su osnivači Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Indija, Italija, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Republika Koreja, Singapur, Slovenija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Njima su se 2021. pridružile Belgija, Češka, Danska, Izrael, Holandija, Poljska i Švedska, a ove godine Turska, Argentina, Senegal i Srbija.

Autor: Telegraf.rs

#Srbija

#inteligencija

#veštačka inteligencija