Ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Sa 27 godina života koliko puni u decembru, odnosno 120 ljudskih, mačka Flosi proglašena je najstarijom na svetu.

Britanska braon-crna mačka dobila je zvanično priznanje od Ginisove knjige rekorda u četvrtak i iako ima 26 godina i 329 dana, uprkos tome što je slabovida i gluva, Flosi je dobrog zdravlja.

- Od početka sam znala da je Flosi posebna mačka, ali nisam zamišljala da ću svoj dom deliti sa svetskim rekorderom. Ona je tako privržena i razigrana, posebno mi je slatko kad se setim koliko ima godina - rekla je vlasnica Viki Grin, koja ju je usvojila nakon što je ostarela mačka predata na staranje dobrotvornoj organizaciji "Kets Protekšn" u avgustu.

Flosi je bila u nekoliko domova otkako je kao mače sklonjena sa ulice, gde je živela prvih nekoliko meseci svog života tokom 1995. godine. Usvojio ju je radnik u bolnici, sa kojim je živela 10 godina pre nego što joj je vlasnik umro. Flosi je tada primila sestra njenog pokojnog vlasnika, a posle 14 godina i njena druga vlasnica je umrla. Tada je tri godine bila sa njenim sinom, pre nego što je poverena na staranje volonterima organizacije za brigu o mačkama.

Tada su počele da se šire glasine o Flosinim neverovatnim godinama.

- Bili smo zapanjeni kada smo videli da njeni veterinarski kartoni pokazuju da ima skoro 27 godina - rekla je Nejomi Rosling, koordinatorka dobrotvorne organizacije.

Većina vlasnika mačaka više voli da udomi mnogo mlađu mačku, a starije životinje često poslednje dane provode u skloništima.

- Uvek sam želela da starijim mačkama omogućim udoban kasniji život - rekla je Grin, koja se nada da će Flosina priča podstaći potencijalne vlasnike mačaka da obezbede utočište za starije kućne ljubimce.

Najstarija mačka koja je ikada živela, Krim Paf, napunila je 38 godina i tri dana. Umrla je 6. avgusta 2005. godine, a najstarija kujica na svetu, Pebls, uginula je trećeg oktobra ove godine, pet meseci pre 23. rođendana.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#najstarija mačka