Ima seoba, smrti nema

Na današnji dan 1893. godine rođen je srpski književnik i novinar Miloš Crnjanski.

Rodio se u Čongradu, gde je njegov otac bio proteran iz Banata, zbog vatrenog zastupanja prava srpskog naroda u Austrougarskoj. Odrastao je u Temištvaru, a studije medicine upisao je u Beču, mada ih nikada nije završio.

Mobilisan je u austrougarsku vojsku tokom Prvog svetskog rata i poslat na Istočni front. Ranjen je u Galiciji, pa je veći deo rata proveo u vojnoj bolnici, mada je kasnije poslat i na Italijanski front.

IZVOR: YT / Mladen Marković

U Beogradu upisuje studije književnosti i tu uposnaje Vidosavu Vidu Ružić, sa kojom se venčava 1921. godine. Jedno vreme je radio kao profesor gimnazije, da bi od 1928. godine bio angažovan kao ataše za kulturu pri Poslanstvu Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. Srpska kraljevska akademija mu je 1930. godine dodelila nagradu za istorijski roman Seobe. Između 1934. i 1935. godine uređivao je časopis Ideje, koji je pokrenuo.

Kao novinar je izveštavao iz Španskog građanskog rata, Rima i Belina. Po izbijanju Drugog svetskog rata prelazi u London i ostaje u emigraciji do 1965. godine, zbog neslaganja sa posleratnom komunističkom vlašću. U emigrantskom očajanju, ne verujući da će se ikad vratiti, napisao je pesmu Lament nad Beogradom.

Mada je bilo inicijativa na bude primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti, do toga nije došlo. Naime, Crnjanski je zahtevao da bude primljen odmah u zvanje redovnog člana, umesto najpre dopisnog, tvrdeći da su mnogi među akademicima njegovi učenici. Diskusiju se okončao Ivo Andrić, rečima da bi Crnjanski svakako odavno bio primljen u Akademiju, ali da se pravila moraju poštovati bez obzira na to, inače nemaju svrhu da postoje. Andrić je, ipak, neizmerno cenio Crnjanskog:

On je jedini od nas rođeni pesnik.

Preminuo je 30. novembra 1977. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

IZVOR: YT / dekiantrax

Autor: redportal.rs

#Dnevnik o Čarnojeviću

#Roman o Londonu

#Seobe

#Srpski književnik

#Srpski novinar

#crnjanski

#miloš crnjanski

#srpski pesnik