Veliki jubiler jednog od najznačajnijih srpskih pisaca

Na današnji dan 1892. godine rođen je Ivo Andrić, srpski i jugoslovenski književnik, diplomata i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Andrić je rođen u selu Dolac kod Travnika. Završio je Veliku gimnaziju u Sarajevu, kda se priključio Mladoj Bosni i bio vatreni zagovornik jugoslovenstva. Studije je započeo u Zagrebu, a kasnije nastavio na Filozofskom fakultetu u Krakovu. Doktorirao je na Univerzitetu u Gracu nakon Prvog svetskog rata, koji je proveo u mariborskom zatvoru kao politički osuđenik.

Član Srpske kraljevske akademije postao je 1926. godine. Međuratni period proveo je u diplomatskoj službi. Nalazio se na dužnostima sekretara delegacije Kraljevine Jugoslavije u Društvu naroda, poslanika Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, a bio je i zamenik ministra inostranih dela.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. U njegova najznačajnija dela ubrajaju se Na Drini ćuprija, Travnička hronika, Prokleta avlija, Most na Žepi, Gospođica...

Preminuo je 1975. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Autor: redportal.rs

#Ivo Andrić

#Na Drini ćuprija

#Travnička hronika

#nobelova nagrada

#nobelovac