Ukrajinska PVO nije u sposobnosti da se izboru sa napadima ruskih bespilotnih letelica

Američko Ministarstvo odbrane pokušava da ubrza dostavu dva napredna sistema PVO Ukrajini usled sve jačih ruskih napada iranskim dronovima koji razaraju unrajinsku infrastrukturu.

Napor Pentagona je samo poslednji od dokaza da SAD i saveznici pokušavaju što brže da osposobe Ukrajinu i da postave koherentni PVO sistem koji će moći da štiti infrastrukturu i sebe od napada, posebno od dronova.

Dronovi su postali posebno akutan problem za Ukrajinu. Kako veruje američka strana, njihovo korišćenje je podstaknuto time što Rusija ima manjak rezervi preciznih raketa i slične municije usled neprestanog korišćenja. Stoga Moskva koristi ove dronove da gađa ciljeve visoke vrednosti - poput energetike.

Iranski dronovi koje koristi Ruska Federacija, dizajnirani su kao samoubice, odnosno napravljeni su da dolete do mete u koju se zakucavaju i eksplodiraju - detonirajući eksplozivno punjenje i uništavajući metu. Manji su, jeftiniji i lakše ih je kontrolisati nego klasične krstareće rakete.

SAD ne zna koliko je tačno dronova dobila Rusija od Irana, ali se smatra da njihov broj može biti u stotinama. Kako navodi Majkl Kofmanm direktor Ruskih studija na Centru za mornaričke analize:

Njihov najveći efekat je ekonomsko iznurivanje, napadi na energetiku i postrojenja Ukrajine utiču na dostupnost električne energije pred zimu i takođe osigurava se da se rat oseća širom zemlje. Suštinki oni koriste ove dronove kao krstareće rakete za "siromašne".

Zvaničnici Pentagona su preneli da pokušavaju da ubrzaju dostavu dva PVO sistema tipa NASAMS - PVO sistemi koji su u službi u 12 zemalaj i koji štite prestonicu SAD. Osam sistema je već dostavljeno Ukrajini.

Autor: redportal.rs

#Dronovi

#Infrastruktura

#Oružje

#PVO

#Pentagon

#bespilotne letelice

#ciljanje

#dostava

#dronovi samoubice

#rakete

#rat

#rusija

#tima

#ubrzano