180. godišnjica rođenja velikog državnika

Srpski političar, ekonomista, književnik, diplomata i istoričar rodio se na današnji dan 1842. godine u Beogradu.

Školovao se na Liceumu Knjažestva serbskog, a potom odlazi na studijske boravke u Minhen, Lajpcig, Cirih i Beč. U to vreme se oženio Elodijom Loton, britanskom publicistkinjom. Vratio se u Srbiju i predavao političku ekonomiju na Velikoj školi i potom postao državni činovnik. Ministar finansija je postao 1873. godine, što mu je bio prvi od ukupno šest mandata u ovom resoru. Kratko vreme je bio i sekretar kneza Milana Obrenovića.

Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke, koja je formirala Vladu 1880. godine. Mijatović je tada postao i ministar inostranih dela. U njegovom mandatu, počela je izgradnja prve srpske železnice, učestvovao u sklapanju Tajne konvencije sa Austrougarskom, vodio mirovne pregovore nakon rata sa Bugarskom 1885. godine, učestvovao u osnivanju Narodne banke... Zaslužan je i za uvođenje dinara kao nacionalne valute.

Između 1888. i 1889. godine bio je predsednik Srpske kraljevske akademije, nakon čega odlazi u London. Od 1895. godine bio je poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, a 1901. godine je imenovan za senatora. Prema pojedinim izvorima, 1912. godine mu je ponuđeno da bude arhiepiskop u Skoplju, a kasnije i prvi novovekovni srpski patrijarh. Iako se, kao istaknuti hrišćanin, najpre ozbiljno zainteresovao za predlog, kasnije ga je odbio uz obrazloženje da nije dostojan tog položaja.

Nastavio je život u Londonu, nastojeći da se u granicama svojih mogućnosti bori za pomoć Srbiji. Međutim, nalazio se u teškoj materijalnoj situaciji, zbog čega mu je i samom bila potrebna pomoć, koju je sporadično dobijao od srpske ambasade. Umro je 14. maja 1932. godine u Londonu.

Autor: redportal.rs

#Liberal

#Srpska napredna stranka

#Srpski ekonomista

#Srpski istoričar

#Srpski političar

#Čedomilj Mijatović