130. godišnjica rođenja srpske književnice, istoričarke i univerzitetske profesorke

Na današnji dan 1892. godine rođena je Anica Savić Rebac, srpska književnica, istoričarka filozofije, prevodilac, profesor Beogradskog univerziteta i prva žena doktor klasične filologije u Srbiji.

Rodila se kao kćerka srpskog lekara i književnika Milana Savića, sekretara Matice srpske, a majka joj je bila grčkog porekla. Završila je Srpsku osnovnu školu u Novom Sadu, srednjoškolski tečaj u Srpskoj pravoslavnoj višoj devojačkoj školi i Srpsku pravoslavnu veliku gimnaziju.

Imala je samo 13 godina kada je objavila prve prevode Bajrona, a sa 14 godina je objavila prve pesme. U stvaralaštvu je imala veliku podršku prijatelja svog oca, poput Laze Kostića i Uroša Predića.

Studije klasične filologije započela je u Beču, a završila u Beogradu nakon Prvog svetskog rata. Udala se 1921. godine za Hasana Repca, inspektora Ministarstva vera i dobrovoljca u proteklim ratovima, istaknutog Srbina muslimanske vere i pripadnika masonerije.

Anica je doktorirala 1932. godine sa temom Predplatonska erotologija, pod mentorstvom Veselina Čajkanovića, dopisnog člana Srpske kraljevske akademije. Vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu postala je 1946. godine. Održavala je živu prepisku sa Tomasom Manom.

Smrt supruga Hasana nikako nije mogla da prežali. Izvršila je samoubistvo 1953. godine, samo dva meseca nakon njegove smrti. Sahranjena je na beogradskom Novom groblju.

Autor: redportal.rs

#Anica Savić Rebac

#Filološki fakultet Beograd

#doktor nauka

#profesorka

#srpska književnica