Prema tužiocima, grupa je imala za cilj da izazove uslove nalik građanskom ratu u Nemačkoj i na kraju sruši saveznu vladu i parlamentarnu demokratiju

Nemačka policija pokrenula je istragu protiv bande koja je navodno planirala da otme ministra zdravlja Karla Lauterbaha, piše list Špigl. Kako navodi list, Lauterbahova kidnapovanje je planirano u grupi na društvenim mrežama. Nakon istrage protiv pet muškaraca, savezni tužioci su sada uhapsili njihovog navodnog kolovođu.

- U vezi sa planiranom otmicom ministra zdravlja, policija je uhapsila osumnjičenog vođu grupe građana - navodi se u saopštenju federalnog tužioca.

Kako navodi Špigl, osumnjičena je 75-godišnja Elizabet R. iz centralne Saksonije. Istraživači joj pripisuju ideološku lidersku ulogu u grupi. Kako je Špigl saznao od istražitelja, kaže se da je žena bila na čelu administrativnog dela pokreta. Prema rečima članova grupe, Lauterbahova kidnapovanje je bila „uvertira za državni udar”.

Prema tužiocima, grupa je imala za cilj da izazove uslove nalik građanskom ratu u Nemačkoj i na kraju sruši saveznu vladu i parlamentarnu demokratiju.

- Plan je bio da se dođe do "zamračenja" širom zemlje oštećenjem ili uništavanjem objekata za snabdevanje električnom energijom - navodi se u izveštaju.

Rečeno je da je ubistvo telohranitelja bio faktor u Lauterbachovoj planiranoj otmici.

Prema saznanjima Špigla, optužena Elizabet R, koja je sada uhapšena, objavila je nekoliko kontroverznih postova na društvenim mrežama. Objave sadrže, između ostalog, antisemitske pasuse i tipične priče o zaverama građanske ideologije Rajha.

Autor: redportal.rs

#Karl Lauterbah

#Ministar

#Nemačka policija

#otmica