Još 20 srpskih kruna uskoro dostupno javnosti

Kruna srpskog cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića uskoro će se naći u stalnoj postavci Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu.

Zapravo, reč je o replici carske krune izrađenoj prema modelu sa freske iz manastira Lesnovo, zadužbine despota Jovana Olivera, na kojoj je prikazan car Dušan Silni. Autor replike je filigranista Goran Ristović iz Kraljeva. Kruna je urađena u pozlaćenom srebru, sa rubinima, safirima, ametistima, lapis lazulima i biserima, a teška je 1.694,81 gram. Izrada krune je trajala 6 meseci, uz prethodne dvogodišnje konstulacije sa stručnim timom na čelu sa istoričarkom Smiljom Dušanić i istoričarom umetnosti Draganom Vojvodićem.

Istorijski muzej Srbije pokrenuo je projekat izrade replika kruna, odeži i obuće iz prednemanjićkog, nemanjićkog i postnemanjićkog perioda, za potrebe stalne izložbe u centralnom holu budućeg zdanja muzeja, koji se seli u nekadašnju zgradu Glavne železničke stanice na Savskom trgu.

Planirano je da bude izrađeno 20 replika kruna, a do sada su završene još i krune kraljice Jelene Anžujske (autori Marsel i Simon Čivljak) i carice Jelene (autor Jasmina Brković). U planu su izrade kruna kralja Milutina, kralja Tvrtka I Kotromanića i despota Stefana Lazarevića.

Svečano otvaranje novog zdanja Istorijskog muzeja Srbije očekuje se krajem 2023. godine.

View this post on Instagram

A post shared by Goran Ristovic (@filigranpokimica)

IZVOR: IG / @filigranpokimica

Autor: redportal.rs

#Dinastija Nemanjić

#car dušan

#dušan silni

#istorijski muzej srbije

#kruna

#nemanjići