Najveća misija spasavanja vojnika iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja

U subotu 8. oktobra u selu Boljanić kod Doboja obeležena je godišnjica operacije Vazdušni most (Misije Halijard), koja je imala za cilj spasavanje savezničkih vazduhoplovaca oborenih iznad teritorije okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Obeležavanju 78. godišnjice prisustvovali su srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo, predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, delegacije Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dodik je u svom govoru poručio da su Srbi tokom Drugog svetskog rata imali dve antifašističke i antinacističke vojske:

Na prostoru Jugoslavije bile su dve savezničke vojske. Jedna pod komandom đenerala Mihailovića i druga, koja je bila narodnooslobodilački pokret. To govori o Srbima gde su se nalazili u Drugom svetskom ratu.
View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

IZVOR: IG / @zeljka.cvijanovic

Misija Halijard imala je za cilj da, uz pomoć Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom armijskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, spase oborene savezničke vazduhoplovce i vrati ih na slobodnu teritoriju. Najviše ih je evakuisano sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani, dok je iz Boljanića evakuisano njih 60, ukupno preko 500. Među onima koji su poleteli iz ovog sela pod Ozrenom, bio je i američki pukovnik Robert Mekdauel.

Za zasluge u organizaciji spasavanja američkih vazduhoplovaca, američki predsednik Hari Truman je 1948. godine posthumno generalu Mihailoviću dodelio Legiju za zasluge.

View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

IZVOR: IG / @mdodik.official

Autor: redportal.rs

#Dragoljub Draža Mihailović

#Draža Mihailović

#Jugoslovenska vojska u otadžbini

#Milorad Dodik

#Misija Halijard

#Predsednica Republike Srpske

#Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

#halijard

#vazdušni most

#Željka Cvijanović