Berlinski izaslanik Alijanse jasno je naglasio da se NATO neće boriti aktivno za državu koja nije članica

Stalni predstavnik Nemačke u NATO je objasnio da Alijansa nije u obavezi da da direktnu vojnu pomoć Ukrajini. Ambasador je dodao da NATO želi da izbegne veliki rat.

U intervjuu koji je dao za nemačke novine ukrajinski konflikt je dominirao kao tema. Ambasador Koenig je opisao rusku odluku da u februaru pokrene ofanzivu protiv svog suseda kao dramatičnu prekretnicu:

Imali smo mir, a sada vidimo da odjednom jedna država tek tako napada drugu u Evropi.

Nemački predstavnik u NATO naglasio je da je vojna alijansa kao celina, nema nikakvu zakonsku obavezu da učestvuje aktivno u odbrani Ukrajine, jer ona nije država članica. To znači da član broj 5 NATO ugovora o savezu ne može biti aktiviran. Prema njemu, napad na svaku članicu tretira se kao napad na sve države članice saveza.

Prema Koenigu, Alijansa teži da izbegne svako aktivno mešanje u konflikt i po svaku cenu, jer bi to značilo jedan veliki i opšti rat. Takav scenario u kome bi se sukobilo preko 30 država ne želi da vidi niko.

Upitan šta može da se učini da se pomogne Ukrajini, ambasador je objasnio da individualne države članice već dostavljaju novac i oružje, kao i da je EU uvela teške sankcije koje su već na snazi 6 meseci.

Zaključio je da su šanse za mir minimalne jer su ukrajinska i ruska pozicija nepomirljivi. Koenig je rekao da Ukrajina sa pravom traži da se Rusija odrekne svih okupiranih teritorija, uključujući i Krim, dok Rusija sa druge strane teško da će pristati na to.

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#Ambasador

#NATO

#Nemačka

#SAD

#Sukob

#Ukrajina

#UČESNIK

#rat

#rusija