Program nazvan Nacije

U utorak, 18. oktobra, nastupiće u Beogradu naš poznati muzički ansambl Beogradski barok i povesti publiku na malo muzičko putovanje kroz Evropu 17. veka 🎶. Program je nazvan Nacije prema zbirci Fransoa Velikog Kuprena u kojoj je nastojao da pomiri dominantni francuski i italijanski stil u muzici, nazivajući novi stil sjedinjeni ukusi.

Većina današnjih slušalaca uglavnom nije svesna kolike i kakve razlike su postojale između muzika koje su nastajale skoro istovremeno, ali u različitim društvima evropskih država 17. i 18. veka. Te razlike između Francuza, Italijana, ali i Austrijanaca, Flamanaca, Nemaca i Engleza bile su mnogo veće nego razlike u muzičkom stvaralaštvu unutar jedne nacije u periodu od čak 50 godina! Inspirisan različitim stilovima i praksama, Beogradski barok predstavlja muziku tipičnu za „barokne nacije“, a kao gosti koncerta nastupiće i učenici Odeska za ranu muziku Muzičke škole Josip Slavenski.

📍 Koncert će se održati u Crkvi uznesenja Blažene djevice Marije (Hadži Milentijeva 75) s početkom u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića, koji je živeo i radio u Švedskoj i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Koncert se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor: redportal.rs

#Beoradski barok

#Katedrala

#koncert