Osnovni uzroci gojaznosti loše navike u ishrani i smanjeno kretanje

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da je oko 30 odšto stanovništva Srbije gojazno, ali da je ono što posebno zabrinjava sve veći procenat gojazne dece, piše Telegraf.

Na konferenciji Epidemija gojaznosti u postkovid eri, koju su organizovali Centar za gojaznost Struktura i European Communication Center u hotelu Crowne Plaza, Ðerlek je istakao da posebno zabrinjava da će se taj broj u narednih 10 godina udvostručiti, dok će planeta 2030. imati oko 1,2 millijarde gojaznih ljudi.

- Posebno nas zabrinjava da su nam deca, zbog loših navika, loše hrane i male fizičke aktivnosti u velikom problemu i da 80 odsto te dece zadrži gojaznost u starijem dobu što može da bude vrlo opasno, s obzirom da vrlo rano dobijaju dijabetis od gojaznosti, a kasnije i vaskularne i cerebrovaskularne probleme koje su vodeće po smrtnosti - upozorava Ðerlek.

On navodi da su osnovni uzroci gojaznosti loše navike u ishrani i smanjeno kretanje, a da smo tokom pademije kovida videli da gojazne osobe imaju mnogo komorbiditeta, i da je gojaznost, sem toga, ozbiljan faktor rizika i kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, cerebrovaskularne i dijabetis.

Autor: Telegraf

#Srbija

#Srbin

#gojaznost