Istaknuti stručnjak u oblastima međunarodnog javnog prava i genocida u NDH

Na današnji dan 2018. godine preminula je Smilja Avramov, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član Senata Republike Srpske.

Rođena je 1918. godine u Pakracu. Gimnaziju je završila na Sušaku 1936. godine. Za vreme Drugog svetskog rata, 11 članova njene porodice je ubijeno od ustaša u logoru Jasenovac. Diplomirala je 1947. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a tri godine kasnije je doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na beogradskom Pravnom fakultetu je predavala Međunarodno javno pravo od 1949. do 1985. godine. Boravila je na usavršavanjima u Beču, Londonu, na Harvardu i Univerzitetu Kolumbije. Važila je za jednog od najvećih domaćih poznavalaca međunarodnog javnog prava. Pored toga, bila je izuzetno posvećena temi genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Patrijarh srpski Irinej joj je uručio Orden Svetog Save drugog reda, dodeljen od strane Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić ju je odlikovao Sretenjskim ordenom prvog reda. Bila je član Senata Republike Srpske.

Autor: redportal.rs

#Smilja Avramov

#Srpska pravnica

#Srpski pravnik

#Univerzitetski profesor

#profesorka