Priča se da je prva kuća u Balmoralu izgrađena 1390. godine, ali imovina nije došla u ruke britanske kraljevske porodice sve do 1852. godine

Zamak Balmoral u Škotskoj, gde je Elizabeta II provodila letnji odmor, smatran je za omiljenu rezidenciju pokojne kraljice.

Ako ste deo kraljevske porodice, doslednost bi trebalo da bude vaša jača strana. Pa čak i izborom mesta za odmor. Tako bi na kraju svakog leta nedavno preminula kraljica Elizabeta odlazila na sever u Škotsku na nedeljni odmor u zamku Balmoral.

Ako nikada niste čuli za kraljevsku "seosku kuću" koja je takođe predstavljena u nedavnoj sezoni The Crown pročitajte sve što treba da znate o vekovnom zamku koji je bivši britanski premijer Toni Bler jednom nazvao čudan. S druge strane, princeza Eugenija ga opisuje kao "najlepše mesto na svetu".

Zamak Balmoral u Škotskoj, gde je kraljica Elizabeta provela letnji odmor, smatra se njenom omiljenom rezidencijom. Oslobođena javnih obaveza, tamo se opuštala i provodila vreme sa članovima porodice.

Dok je bila u Balmoralu, kraljevska porodica se "ponašala kao normalni ljudi – do određene tačke", rekao je 1972. Lord Ličfild, bivši porodični fotograf.

Zaista, i sama kraljica je bila poznata po tome da istražuje teren na konju (ili za volanom Rendž Rovera), a pre nego što je umro, princ Filip je voleo da ovde provodi vreme na roštilju. Ko bi rekao.

Priča se da je prva kuća u Balmoralu izgrađena 1390. godine, ali imovina nije došla u ruke britanske kraljevske porodice sve do 1852. godine, kada je princ Albert kupio imanje kao poklon svojoj ženi, kraljici Viktoriji, koja je volela živopisni škotski krajolik.

Međutim, smatralo se da je rezidencija premala, pa je kraljevski par izgradio dodatni zamak – onaj koji i danas postoji – kako bi zadovoljio potrebe svoje porodice koja se širi. Nova zgrada je završena 1856. godine, a druga je srušena. Sada imanje od 50 hiljada hektara ima ukupno oko 150 objekata.

U modernijoj kraljevskoj istoriji, Balmoral je služio kao romantična destinacija za medeni mesec princa Čarlsa i princeze Dajane. To je takođe bilo mesto gde su princ Hari i princ Vilijam saznali za tragičnu smrt svoje majke 1997.

U septembru 2022, kraljica Elizabeta je ostala u Balmoralu da imenuje novu premijerku Liz Trus, umesto da za tu priliku otputuje u Bakingemsku palatu u Londonu. I tu je, dva dana nakon imenovanja premijera, umrla kraljica Elizabeta.

Kada je kraljevska porodica u rezidenciji, Balmoral je obično zatvoren za javnost, ali kada je zamak prazan, tokom zime se nude obilasci sa vodičem na nekoliko datuma. Iako je zamak trenutno zatvoren za javnost zbog kraljičine smrti, samo je pitanje vremena kada će ponovo otvoriti svoja vrata za sve ljubitelje istorije.

Ako želite da posetite, karta, koja uključuje audio obilazak i parking, tradicionalno košta 15 funti, a veruje se da će cena i principi posete ostati isti kada se dvorac ponovo otvori za javnost.

Autor: redportal.rs

#Dvorac Balmoral

#kraljevska porodica