Skok cena energenata posle ruske invazije na Ukrajinu će "ubiti" privredu, ukoliko Slovačka ne dobije milijarde evra pomoći iz Brisela

Oštar rast troškova električne energije doveo je slovačku ekonomiju u opasnost od kolapsa, rekao je premijer Eduard Heger za Fajnenšel tajms.

On je dodao da će Slovačka, ako ne dobije pomoć, zadržati struju za domaća preduzeća i građane. Skok cena energenata posle ruske invazije na Ukrajinu će "ubiti" privredu, ukoliko Slovačka ne dobije milijarde evra pomoći iz Brisela, istakao je on.

Slovačka proizvodi dosta struje, najviše u nuklearnim i hidroelektranama, ali je njen najveći proizvođač početkom godine prodao viškove trgovcima. Oni sada preprodaju struju u terminskim ugovorima Slovačkoj po tržišnim cenama, i do pet puta višim, piše Fajnenšel tajms.

- Slovaci kupuju za 500 koliko su prodali za 100 evra - istakao je on.

Zato plan Evropske komisije da oporezuje dodatnu dobit proizvođača električne energije, prema njegovim rečima, neće uspeti u Slovačkoj.

- Ako želimo porez na dodatni profit, moramo ga uvesti na evropskom nivou - podvukao je premijer.

Kako ocenjuje, prihod od evropskog poreza trebalo bi da bude ravnomerno raspoređen na sve članice Evropske unije, što bi Slovačkoj donelo oko 1,5 milijardi evra. On smatra i da Brisel treba da oslobodi pet milijardi evra neiskorišćenih sredstava iz fondova za regionalni razvoj za smanjenje računa za energiju u preduzećima.

- U suprotnom, slovačke kompanije će se zatvoriti i zapravo cela privreda može da propadne, naglasio je Heger.

Ako Brisel ne priskoči u pomoć, "onda ćemo morati da zadržimo struju za naše kompanije i domaćinstva kako ne bismo bankrotirali. Mi to ne želimo, ali ako ne bude druge pomoći bićemo gurnuti ka tom rešenju", tvrdi premijer.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#Heger

#Slovačka

#kolaps