Obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji nude Slovačka i Češka

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas na sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije u Pragu da se situacije u Ukrajini, pola godine nakon napada Rusije, ne popravlja i da će EU nastaviti da pruža Ukrajini pomoć, mada se rezerve oružja u zemljama članicama Unije osetno tanje.

- Ukrajini je potrebna naša pomoć i mi ćemo je pružati. Tema rata u Ukrajini je za mene najvažniji deo sastanka. Nadam se da će ministri danas dati zeleno svetlo misiji obuke - rekao je Borelj novinarima pred današnji radni deo dvodnevnog neformalnog sastanka ministara odbrane.

Evropski zvaničnik kazao je da će pored odluke o obuci ukrajinskih vojnika u zemljama članicama, danas razmatrati i dalje isporuke oružja Ukrajini iako je naglasio da su rezerve oružja u EU sve manje.

Obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji nudi danas Slovačka, a njen ministar odbrane Jaroslav Nađ podsetio je da su Slovačka, kao i Češka, tu obuku ponudile još pre godinu dana.

- Ta ideja misije za obuku je stara. Razmatrali smo je još pre nego što je počeo rat -kazao je Borelj.

- Najvažnija tema neformalnog sastanka ministara je ruska agresija u Ukrajini. Sledeća tema je situacija u Africi i drugim regionima koje Rusija nastoji da destabilizuje - kazala je češka ministarka odbrane Jana Černokova.

Autor: redportal.rs

#Borelj

#EU

#Pomoć

#Rezerve oružja

#Ukrajina