Dodik je rekao da Republiku Srpsku vodi u pravcu stabilnosti, mira, jačanja njenog identiteta

Srpski član Predsedništa BiH Milorad Dodik rekao je da EU proizvodi više problema nego što donosi rešenja i da je i na ovom prostoru izgubljen entuzijazam za članstvo u Uniji.

Mislim da je EU za nas poslednjih 20 godina bila velika prevara, jer nam je stalno nudila rešenja i govorila morate to da uradite da uđete u Uniju, a to se nikada nije desilo. Mi smo davali neke naše nadležnosti, veoma smo to teško podnosili, a Evropa nam je samo ispostavljala nove račune. To će prestati posle ovih izbora, rekao je Dodik sinoć u Istočnom Sarajevu, prenosi RTRS.

On je istakao i da Republika Srpska ima sve elemente države samo nema međunarodno priznanje kao nezavisna država. Srpska ima teritoriju, stanovništvo koje bira demokratske vlasti, efikasnu izvršnu i zakonodavnu vlast. Pokazali smo da možemo da korespondiramo sa svima onima koji žele sa nama da razgovaraju, i u regionu i u svetu, rekao je Dodik.

On je dodao da Srpska poštuje principe ljudskih prava, ali ne poštuje principe vladavine prava koje Evropa podmeće.

Kada je reč o saradnji sa drugim državama, Dodik je rekao da će se razgovarati sa onima koji žele da razgovaraju, koji drže do međunarodnog prava kao što su Rusija, Kina.

On je istakao dobre odnose sa Mađarskom, sa Srbijom, Izraelom, a vjeruje da će uspostaviti i dobre odnose sa novom vladom Italije.

Dodik je rekao da Republiku Srpsku vodi u pravcu stabilnosti, mira, jačanja njenog identiteta, ustavne BiH.

Ako ne bude ustavna BiH, onda neće biti nijedna. Republika Srpska će u tom pogledu veoma jasno definisati svoje pravce, zaključio je Dodik.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik