Italijanska Marin le Pen ili Margaret Tačer?

Koalicija desnih stranaka koju predvodi Đorđa Meloni osvojila je 43.95% glasova na izborima za Dom poslanika i 44.1% glasova na izborima za Senat, pokazuju izlazne ankete.

Kao što su predizborne ankete pokazivale, desna koalicija koju čine Braća Italije Đorđe Meloni, Liga Matea Salvinija i Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, osvojila je najviše glasova na juče održanim parlamentarnim izborima. Najveći udeo u broju poslanika ove koalicije činiće upravo predstavnici partije Đorđe Meloni.

Na drugom mestu našla se koalicija levih stranaka sa osvojenih 26,4% glasova na izborima za Dom poslanika i nešto manje glasova za Senat.

Meloni je trenutno poslanik Evropskog parlamenta i lider Evropske konzervativne i reformske partije. Bila je ministarka omladine od 2008. do 2011. godine, a ujedno je bila i najmlađi ministar u istoriji Italije.

Prema pisanjima medija, ovo će biti najdesnija Vlada Italije od Drugog svetskog rata. Mada je mnogi opisuju kao italijansku Marin le Pen, mnogi analitičari je radije porede sa Margaret Tačer.

View this post on Instagram

A post shared by Giorgia Meloni (@giorgiameloni)

IZVOR: IG / @giorgiameloni

Autor: redportal.rs

#Lega Nord

#Silvio Berluskoni

#berluskoni

#braća italije

#mateo salvini

#salvini

#Đorđa Meloni