Širom fronta teške borbe

Ukrajinska vojska postavila je ruske snage u tešku situaciju i sred više razlčitih dilema na frontu, kako prenosi zvaničnici SAD - posebno na kom mestu da dejstvuju sa svojim ograničenim resursima nakon brzog napredovanja Ukrajinaca u poslednjih nekoliko dana.

Promena u dinamici na bojnom polju mnogima zvuči kao potvrda priča o niskom moralu među ruskim vojnicima, problemima sa logistikom, kao i nemogućnošću da se održi isti intenzitet operacija na terenu. Ukrajinska vojska je napala na dva fronta, na jugu ka Hersonu sporo i na severu oko Harkovu brzo gde je bio veliki manjak ruskih snaga. Kako se navodi:

Videli smo da Ukrajinci vrlo efikasno i efektivno koristi svoje sposobnosti da promeni dinamiku bojnog polja. Sa druge strane, zaista je na Rusima da odgovore na pitanje zbog čega su reagovali na takav način na koji su reagovali u okolini Harkova ali ipak sve opet ukazuje na nizak moral, lošu logistiku i probleme u održavanju toka operacija.

Ukrajinsko napredovanje je nateralo Rusiju da odluči gde želi da pomeri svoje snage i kako da ih koristi, odluka koja je izrazito komplikovana u sred rata, a još teža da se izvrši održivo i efikasno usled problema koje Rusi imaju na terenu.

Autor: redportal.rs

#Harkov

#Herson

#Izjum

#Moral

#Ukrajina

#logistika

#ofanziva

#povlačenje

#problemi

#rat

#rusija