Nije svaka sloboda spasonosna i smislena, poručuje patrijarh

Juče je u Beogradu održana Svenarodna litija za svetinju braka i porodice, slogu i mir u narodu, koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije, uz prisustvo episkopa Srpske pravoslavne crkve i nekoliko hiljada vernika.

Nakon molebana ispred Hrama Svetog Save, patrijarh Porfirije se besedom obratio okupljenima i još jednom ponovio da se Srpska pravoslavna crkva protivi održavanju Europrajda u Beogradu:

Videli smo već i nemamo potrebu više da gledamo, u mnogim evropskim prestonicama kako takve manifestacije opscenim i egzibicionističkim ponašanjem i svojom vizuelnom i esteskom agresijom vređaju, izruguju se i ismevaju sve što se smatra najsvetijim i najčestitijim i u našem narodu, ali i u drugim narodima. Mi smo protiv Europrajda kao takvog, jer je očigledno da im nije samo do šetnje i do provoda, jer im je cilj da preoblikuju naše društvo, naše vrednosti, naš način života, a da to sami nismo tražili.

Citirajući Jevanđelje, patrijarh je sumirao ovaj stav:

Nije svaka sloboda spasonosna i smislena. Otuda je za nas pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija.

Patrijarh je kao zahtev istakao da se iz školskih udžbenika u Srbiji uklone lekcije o rodnom identitetu:

Ko je to učinio? Da li je neko vas, čija deca idu u školu, pitao nešto o tome? Da li ste saglasni? Ako vas pak nije pitao, a ja znam da nije, tražimo od nadležnih organa da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim, osnovnim školama i predškolskim ustanovama u kojima postoje takve lekcije.

Autor: redportal.rs

#Europrajd

#Evroprajd

#Patrijarh Porfirije

#patrijarh srpski Porfirije

#srpska pravoslavna crkva