Patrijarh srpski Porfirije služio je danas litrgiju u Sentandreji

- Stoga, Sentandreja, ovdašnji Srbi i naša Pravoslavna Crkva mogu biti najbolji mogući primer svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, pa i u Srbiji - naveo je patrijarh koji je besedu iskoristio da zahvali mađarskom kardinalu i katoličkoj crkvi na podršci koju pruža SPC i srpskim vernicima ali i potpredsedniku Vlade Mađarske.

Patrijarh srpski Porfirije danas je poručio u besedi, na liturgiji u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji, da je Sentandreja za nas veliki ponos i ugled, ali i uteha da je Gospod sa nama.

Drugog dana posete Eparhiji budimskoj, patrijarh je između ostalog u besedi podsetio da su Srbi bežeći od mača, kada su došli u Sentandreju, u to tada pusto mesto, iako su živeli u oskudici i bedi, sazidali osam predivnih hramova na malom prostoru.

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, drugog dana posete Eparhiji budimskoj, svetu arhijerejsku litrgiju u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Kako se navodi u saopštenju, sasluživali su episkopi budimski Lukijan, bački Irinej, remezijanski Stefan i hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justin sa sveštenstvom i đakonstvom Eparhije budimske.

Autor: Tanjug AP

#Patrijarh Porfirije

#Sentandreja

#spc