Proteini antifriza lepe se na površinu manjih kristalića leda i sprečavaju ih da prerastu u velike kristale

Naučnici koji su istraživali more kod Grendlanda došli su do jednog jako neobičnog otkrića. Naime, dok su bušili duboko u santu leda otkrili su ribu čijim venama teče svetleći zeleni antifriz, piše Poslovni.hr.

Kao što antifriz pomaže da se reguliše temperaturu motora automobila u ekstremnim uslovima, određene vrste riba evoluirale su i imaju sličnu zaštitu, posebno one koje žive u hladnim staništima kao što su polarne vode Grenlanda.

- Proteini antifriza lepe se na površinu manjih kristalića leda i sprečavaju ih da prerastu u velike kristale - rekao je koautor istraživanja Dejvid Gruber, naučni saradnik u Američkom prirodoslovnom muzeju i ugledni profesor biologije na Gradskom univezitetu u Njujorku.

- Ribe sa sjevernog i južnog pola samostalno su razvile ove proteine.

Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni u nekim antarktičkim ribama prije gotovo 50 godina. Za razliku od određenih hladnokrvnih vrsta gmazova i insekata, ribe ne mogu preživjeti ako im se zalede tjelesne tekućine, jer to može uzrokovati stvaranje zrnaca leda unutar njihovih stanica i doslovno ih pretvoriti u sladoled.

- Činjenica da su se ovi proteini protiv smrzavanja razvili u nizu različitih i nepovezanih ribljih loza pokazuje koliko su ključni za preživljavanje tih organizama u ektremnim staništima - rekao je drugi koautor istraživanja Džon Sparks, kustos Odela za ihtiologiju, piše LiveScience.

- Ribe puževi proizvode proteine ​​protiv smrzavanja kao i svaki drugi protein u svom organizmu te ih zatim izlučuju u krvotok. Puž je jedna od retkih vrsta riba koje su živele među santama leda, u pukotinama. Bilo je iznenađujuće da tako sićušna riba može živeti u tako ekstremno hladnom okruženju, a da se ne smrzne.

Takođe je retkost da arktičke ribe pokazuju biofluorescenciju, što je sposobnost pretvaranja plave svetlosti u zelenu, crvenu ili žutu svetlost, budući da na polovima postoje dugotrajni periodi tame, posebno zimi.

Ova karakteristika obično se nalazi kod riba koje plivaju u toplijim vodama, a ovo je i prvi slučaj kako je vrsta arktičke ribe pokazala ovu prilagodbu, prenosi Novi list.

Ovaj zapanjujući nivo proizvodnje antifriza mogla bi pomoći ovoj vrsti da se prilagodi životu u okolini ispod nule, stoji u izjavi. Takođe postavlja se pitanje što će se dogoditi s puževima ako se temperature okeana povećaju kao rezultat globalnog zatopljenja.

- Zbog brzog zagrevanja voda na Arktiku, ove vrste prilagođene hladnoj vodi takođe će se morati takmičiti s ribama prilagođenima toplijim vodama koje mogu migrirati na sjever i preživjeti na višim geografskim širinama - rekao je Sparks.

- U budućnosti proizvodnja proteina protiv smrzavanja možda više neće predstavljati prednost u opstanku - zaključio je on.

Autor: Poslovni.hr

#Antifriz

#Dejvid Gruber

#Džon Sparks

#Grenland

#Ribe