Pisao je pesme i štampao ih u SEDMICI pod pseudonimom Teorin.

Pesnik i slikar Đura Jakšić rođen je 8. avgusta 1832. u Srpskoj Crnji. Na rođenju je dobio ime Georgije, a rođen je u porodici Dionisija i Hristine Jakšić. Osim Đure imali su još osmoro dece: Maksima, Lazara, Martina, Aleksandra, Jovana, Venijamina, Stefanidu i Julijanu.

Nakon završetka gimnazije umire mu majka Hristina, pa je zbog toga ostalo mnogo siročića koji su često bili tema u njegovom stvaralaštvu.

Bio je student umetničke akademije italijanskog slikara Đakoma Marastonija u Pešti ali se zbog revolucionarnih događaja 1847. vratio kući.

Radio je po povratku iz Velikog Bečkereka, kao sekretar kod sudije Lazara Vlahovića koga je 1850. portretisao Vlahovića. U Beču se kretao u umetničkim krugovima sa Brankom Radičevićem i Đurom Daničićem. 

Već 1855. nastanio se u Kikindi i živeo od slikarstva. Pisao je pesme i štampao ih u Sedmici pod pseudonimom Teorin

Od 1857. prešao je u Srbiju, gde ostaje sve do smrti gde je radio kao seoski učitelj.

Stvaralački i stradalački život tog obrazovanog i temperamentnog čoveka često se odvijao u boemskom ambijentu skadarlijskih kafana Tri šešira i Dva jelena.

Imao je suprugu Tinu i decu Miloša, Beluša, Tijanu i Milevu.

Đura je oboleo od tuberkuloze, bio je u dugovima, otpuštan iz državne službe ali je imao pomoć Stojana Novakovića pa je 1872. dobio je posao u Državnoj štampariji.

Smrt ga je zatekla u Beogradu 16. novembra 1878.

Prvobitno je sahranjen na starom Tašmajdanskom groblju, ali nakon zatvaranja groblja, prenesen je na Novo groblje u Beogradu.

Njegova čuvena slika je Devojka u plavom, a inspiracija mu je bila Mila, krčmarica iz Kikinde, kojoj je posvetio i pesmu Mila.

U Srpskoj Crnji se svake godine održavaju manifestacije posvećene Đuri Jakšiću, i tom prilikom se dodeljuje nagrada Đura Jakšić za najbolju zbirku poezije koja je izdata na srpskom jeziku prethodne godine.

IZVOR: YT / RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Autor: Redportal.rs

#Skadarlija

#pesnik

#ĐURA JAKŠIĆ