Tvrdi da je Srbija pravila probleme na Balkanu

Uvredljiva retorika Bakira Izetbegovića prema Srbiji je dokaz da Sarajevo nikad nije odmaklo od ratnih i posleratnih ciljeva u kojima želi da okrivi Srbe za sva dešavanja devedesetih na prostoru bivše države, poruka je zvaničnika iz Banjaluke i Beograda na izjavu lidera SDA da je "Srbija razarala na Balkanu i da nema gde nije pravila problem u poslednjih 30 godina".

Izetbegović je u svom maniru izgovorio da "ako Rusija i Srbija žele mir, imale bi ga sutradan", napominjući da Rusija danas razara Ukrajinu. I tu je neizbežno upleo i Srbiju.

Izetbegović je u svom maniru izgovorio da "ako Rusija i Srbija žele mir, imale bi ga sutradan", napominjući da Rusija danas razara Ukrajinu. I tu je neizbežno upleo i Srbiju.

- Izetbegović podlo i uporno pokušava da obmane nedavno rođene da je Srbija ratovala u BiH, čime želi da poruči da je BiH muslimanska i svi koji nisu muslimani su odnekud došli. Mi smo vekovima svoji na svome, dočekivali i ispraćali imperije od kojih su neke, poput Otomanske, u BiH ostavile vidljiv trag.

Dodik je napomenuo da je žalosno što Izetbegović nakon svega što su prošli narodi u BiH pominje rat kao opciju.

- Niko nije zaslužio takav teror od svojih političkih predstavnika, pa ni muslimani u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija sačuvala mir u BiH ali ne zahvaljujući Izetbegoviću, već uprkos njemu.

- Mir u BiH nije odluka Izetbegovića, ali jeste Srbije i Republike Srpske. Da se Izetbegović pita, BiH bi nestala u krvoproliću, pa zato i prebrojava Srbe i Bošnjake i zato poziva na ukidanje Srpske. Ne znam gde Izetbegović vidi negativan uticaj Rusije, ali znam da iz Rusije nikada nisu došli predlozi za rušenje Dejtonskog sporazuma na kome počiva mir u BiH, ali iz mnogih drugih zemalja jesu, a najviše od samog Izetbegovića i SDA.

Šef Kluba SNSD u parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da Izetbegović nastavlja sa huškačkim izjavama i podiže tenzije i u ovom slučaju, okrivljujući Srbiju, pa i Rusiju za sva nepovoljna dešavanja i nemire u Evropi:

- To je klasično izvrtanje teza i činjenica, a na krilima ove aktuelne rusofobije pogotovo izražene u zapadnom svetu i tu pokušava prikačiti i nakalemiti srbofobiju kako bi izdejstvovao povoljnu poziciju za svoje političke ciljeve, a to su unitarna i islamistička država.

Autor: Novosti.rs

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Srbija