Kijev tvrdi da je Ukrajini potrebno 5 milijardi dolara mesečno.

Nemačka odlaže dodelu pomoći Ukrajini od Evropske unije u iznosu od 9 milijardi evra zbog neslaganja sa EK oko izvora finansiranja.

Projekat pomoći predviđa zajmove u Kijevu koji se otplaćuju nakon 25 godina i efektivno bez kamate, zahvaljujući sredstvima koja bi sama Komisija prikupila izdavanjem duga za koji garantuju evropske države na tržištu. Nemačka, najveći i najčvršći garant tog oblika evroobveznice, se protivi, nakon što je prethodno dala saglasnost.

Kako prenose mediji, odluka o sledećem paketu pomoći doneta je na samitu EU krajem juna. Nemački ministar finansija Kristijan Lindner usprotivio se pomoći Kijevu na račun zajedničkog evropskog duga. On je trenutno odobrio samo milijardu tranše, koja će ići Kijevu pre kraja jula.

Kijev tvrdi da je Ukrajini potrebno 5 milijardi dolara mesečno, a spekuliše se da će Ukrajina odustati od otplate spoljnog duga od 900 miliona evra u septembru. U časopisu Corriere della sera navedeno je da takvo ponašanje Berlina ozbiljno remeti planove kijevske vlasti. Takođe, Ukrajina je navodno optužila Nemačku da namerava da prekrši sankcije Rusiji kako bi obnovili snabdevanje gasom Severnim tokom.

Autor: Mondo

#Nemačka

#Ukrajina

#rat