Postoje pojave koje ne smete da ignorišete

Stručnjaci iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, objašnjavaju kako bljuckanje i povraćanje kod beba nisu retke pojave.

Povraćanje može da izazove alergija na hranu, kao i refluks kiseline.

Do povraćanja može doći i kada beba, prilikom dojenja ili ispijanja mleka iz flašice, popije previše mleka.

Stručnjaci za prvu pomoć sa sajta Tiny Hearts Education koji pretežno obrađuje teme trudnoće, odgoja i zdravlja beba, otkrivaju da postoje pojave koje ne smete da ignorišete.

Jedna od takvih stvari je i tamno zelena boja koja može da se javi u onome što je beba izbacila. U većini slučajeva, ova pojava signalizuje da beba izbacuje žuč. Ovo može da ukazuje i na određenu blokadu u bebinim crevima. Najbolje bi bilo da bebu odvedete na lekarski pregled.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju, stručnjaci sa pomenutog sajta nazivaju “projektilima”, odnosno, situaciju u kojoj beba povraća u mlazevima. Ukoliko se to dešava, moguće je da je došlo do pilorične stenoze, što je uobičajeno stanje kod malih beba. U pitanju je suženje otvora između prvog dela tankog creva, koje se naziva dvanaestopalačno crevo i želuca, a koje se javlja zbog povećanja mišića koji okružuje taj otvor i koji se grči kada se želudac prazni.

Pilorična stenoza može da dovede i do drugih komplikacija, zbog čega je neophodno da dete pregledaju stručnjaci.

Kada god primetite krv, trebalo bi da znate da nešto nije u redu. Takav je slučaj i sa povraćanjem kod beba. Uzroci ovog stanja mogu biti različiti, zbog čega je lekarski pregled neophodan.

Ukoliko beba povraća nekoliko dana uzastopno i uz to plače kao da je u bolovima, takođe je neophodno da se posavetujete sa lekarom.

Autor: Pink.rs

#bebe

#povracanje

#zdravlje