Oštećenje krajeva hromozoma u ljudskom telu može stvoriti "zombi ćelije" koje su još uvek žive, ali ne mogu da funkcionišu

Kada se ćelije pripremaju za podelu, njihova DNK je čvrsto omotana oko proteina da bi se formirali hromozomi, koji obezbeđuju strukturu genetskom materijalu. Na krajevima ovih hromozoma nalaze se telomeri, koji stvaraju neku vrstu zaštitne strukture za sprečavanje oštećenja genetskog materijala.

Međutim, telomeri se skraćuju svaki put kada se ćelija deli. To znači da kako starimo i naše telo prolazi kroz sve veći broj deoba ćelija, telomeri postaju kraći i manje štite našu DNK. Oštećenje genetskog materijala može dovesti do mutacija koje izazivaju nekontrolisanu deobu ćelija, odnosno pojavu kancera.

Kada ćelije počnu da izgledaju kao "zombiji", one prestaju da se dele i prolaze kroz proces koji se zove ćelijsko starenje. Pošto one zapravo ne umiru, ove stare ili "zombi ćelije" se gomilaju u telu tokom godina. Oni mogu biti korisni za zdravlje promovišući starenje obližnjih ćelija koje su u opasnosti da postanu kancerogene i privlačeći imune ćelije da uklone ćelije raka.

S druge strane, ove ćelije mogu otežati zarastanje tkiva i funkciju imunog sistema, a luče hemikalije koje podstiču upalu i rast tumora, piše The Conversation.

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu želeli su da vide da li direktno oštećenje telomera podstiče starenje i stvaranje "zombi ćelija". Oni su pričvrstili određeni protein na telomere ljudskih ćelija, a zatim ga obojeni bojom koja ga čini osetljivim na svetlost.

Zatim su sijali svetlošću na talasnoj dužini nešto kraćoj od infracrvene, što je dovelo do toga da proizvodi slobodne radikale kiseonika, visoko reaktivne molekule koji mogu da oštete DNK, tačno na telomerima.

- Otkrili smo da je direktno oštećenje telomera bilo dovoljno da se ćelije pretvore u zombije, čak i kada telomeri nisu skraćeni. „Razlog za to je verovatno poremećaj replikacije DNK na telomerima, što čini hromozome još osetljivijim na oštećenja ili mutacije - rekli su naučnici.

Telomere se prirodno skraćuju sa godinama. Oni ograničavaju broj puta kada ćelija može da se podeli tako što signalizira ćelije da se pretvore u "zombije" kada dostignu određenu dužinu.

Ali višak slobodnih radikala proizveden normalnim procesima u telu, kao i izlaganje štetnim hemikalijama kao što su zagađenje vazduha i duvanski dim, mogu dovesti do stanja koje se naziva oksidativni stres, što može ubrzati skraćivanje telomera.

Ovo, zauzvrat, može pokrenuti proces starenja pre vremena i doprineti bolestima vezanim za starenje, uključujući imunodeficijencije, vaskularne bolesti, metaboličke bolesti i rak.

Novo istraživanje je pokazalo da telomeri ne služe samo kao alarmi koji sprečavaju prekomernu deobu ćelija, već i kao upozorenje na štetne nivoe oksidativnog stresa. Skraćivanje telomera nije jedina stvar koja pokreće starenje; Oštećenje telomera takođe može doprineti tome.

Naučnici sada istražuju tretmane koji mogu da zaštite telomere od oštećenja i spreče nakupljanje "zombi ćelija".

Brojne studije na miševima su pokazale da uklanjanje takvih ćelija može promovisati zdravo starenje poboljšanjem kognitivnih funkcija, mišićne mase i funkcije i oporavka od virusnih infekcija. Istraživači takođe razvijaju lekove koji se zovu senolitici koji mogu ili da unište "zombi ćelije" ili da spreče njihov razvoj.

Istraživanje Telomerni 8-okso-gvanin pokreće brzo prerano starenje u odsustvu skraćivanja telomera objavljeno je u časopisu Nature Structural and Molecular Biology.

Autor: redportal.rs

#Zombi

#ljudi

#Ćelije