Iran, nakon Rusije, ima druge najveće rezerve prirodnog gasa na svetu

Državna iranska naftna kompanija (NIOC) i ruski proizvođač prirodnog gasa Gasprom potpisali su memorandum o razumevanju vredan oko 40 milijardi američkih dolara.

Sporazum su na virtualnoj svečanosti potpisali izvršni direktori dve kompanije, na dan kada je ruski predsednik Vladimir Putin stigao na samit u Teheranu na kojem će se susresti s iranskim i turskim kolegama.

Gasprom će pomoći NIOC-u u razvoju polja prirodnog gasa Kiš i Severni Pars te šest naftnih polja, prenosi novinska agencija iranskog ministarstva za naftu SHANA. Ruski Gasprom će također biti uključen u završetak izgradnje projekata vezanih uz tečni prirodni gas (LNG) i izgradnju cjevovoda za izvoz gasa. 

Iran, nakon Rusije, ima druge najveće rezerve prirodnog gasa na svetu, no američke sankcije su sprečile pristup tehnologiji i usporile razvoj izvozne industrije Irana.

Šaljući jasnu poruku Zapadu da će Rusija nastojati ojačati veze s protuzapadnim Iranom, Putin će se sastati s najmoćnijim autoritetom Islamske Republike, vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden posetio Izrael i Saudijsku Arabiju.

Putinova poseta Teheranu prati se s velikom pažnjom jer je ruska invazija na Ukrajinu žestoko poremetila globalno tržište nafte, uz brzo rastuće cene na tržistu, što je doprinelo povećanju troškova života i rastu inflacije.

Autor: redportal.rs

#Iran

#gasprom

#rusija

#uglaganja