Grupe 20 velikih ekonomija sveta treba da izvrše pritisak na Kinu u naporima za restrukturiranje dugova

Kina je veoma važan kreditor Šri Lanke i verovatno bi bilo u interesu obe zemlje da Peking učestvuje u restrukturiranju duga Šri Lanke, izjavila je danas američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Ona je rekla da će pozvati druge članice Grupe 20 velikih ekonomija sveta da izvrše pritisak na Kinu da bude kooperativnija u naporima za restrukturiranje dugova zemalja koje grcaju pod teretom duga, među kojima je i Šri Lanka, izveštava Rojters.

Ova ostrvka zemlja duguje Kini najmanje 5,0 milijardi dolara, dok je prema nekim procenama taj iznos skoro duplo veći. Indiji duguje 3,8 milijardi dolara, Japanu najmanje 3,5 milijardi dolara, a još milijardu dolara duguje drugim bogatim zemljama, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.

- Šri Lanka očigledno nije u stanju da otplati taj dug, i nadam se da će Kina biti voljna da radi sa Šri Lankom na restrukturiranju duga - rekla je Jelenova na konferenciji za novinare na marginama sastanka finansijskih zvaničnika G20 na indonežanskom ostrvu Bali.

Ona je odbila da komentariše nedavne događaje u Šri Lanki, u kojoj ljudi čekaju ostavku predsednika Gotabaje Radžapakse koji je pobegao iz zemlje da bi izbegao narodni ustanak usled nezapamćene ekonomske krize koja razara to društvo.

Šri Lanka je u maju propustila otplatu međunarodnog duga, koji dostiže ukupno 51 milijardu dolara, nakon višegodišnjeg velikog zaduživanja.

Američka ministarska finansija je izdvojila Kinu jer, kako navodi Rojters, nije bila kooperativna u obezbeđivanju otpisa dugova u skladu sa Zajedničkim okvirom koji su usvojile članice G20 i Pariski klub poverilaca u oktobru 2020, kako bi se pomoglo teško zaduženim zemljama sa niskim prihodima da prebrode pandemiju kovid-19.

- Mora se učiniti više da se pomogne najugroženijima, i to je ključna poruka koju ću naglasiti na sastancima G20 - rekla je Jelenova novinarima, pominjući u tom kontekstu pogoršanje globalnih ekonomskih uslova koji su gurnuli mnoge zemlje u razvoju u još težu ekonomsku situaciju, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vašington će, prema njenim rečima, obezbediti grant od 70 miliona dolara Fondu za smanjenje siromaštva i rast, kako bi MMF nastavio da daje beskamatne zajmove najsiromašnijim ekonomijama sveta.

Autor: Tanjug

#Dženet Jelen

#Gotobaje Radžapakse

#Šri Lanka