Tarife su bolje od embarga i efikasnije od kvantitativnih ograničenja jer bi naterale Rusiju da snizi izvozne cene, objašnjavaju oni

Evropska unija bi trebalo da uvede tarife na rusku energiju umesto embarga, jer bi to smanjilo plaćanja Rusiji uz minimalne posledice po snabdevanje energentima, kažu profesori univerzitetske ekonomije u Nemačkoj.

Rezultati istraživanja Ekonomskog instituta Ifo i Frankfurter algemajne cajtunga pokazuju da 70% ispitanih stručnjaka preferira carinu umesto embarga.

Tarife su bolje od embarga i efikasnije od kvantitativnih ograničenja jer bi naterale Rusiju da snizi izvozne cene, objašnjavaju oni. Istovremeno, ispitanici očekuju da će više cene energenata u Evropi istovremeno "optimizovati distribuciju oskudnih resursa po tržištu".

Nešto manje od četvrtine ispitanih profesora izrazilo je skepticizam prema ideji carine jer su mislili da bi to značilo još veći rast potrošačkih cena. Oni smatraju da Rusija ima veliku pregovaračku moć u sektoru gasa, što znači da bi troškove carine najviše snosila EU. Neki ispitanici odbacuju ideju o carinama jer je smatraju nedovoljno radikalnom i pozivaju na potpunu obustavu plaćanja Rusiji.

Nešto više od polovine anketiranih smatra da nemačka vlada treba da ograniči trgovinske odnose sa autokratskim zemljama zbog visokih geopolitičkih rizika. Takve zemlje su se često pokazale kao nepouzdani trgovinski partneri, a Nemačka je odgovorna za ljudska prava i u drugim zemljama, rekli su oni.

Međutim, velika većina ekonomista kritikuje Zakon o snabdevanju koji će stupiti na snagu 2023. godine, a koji će obavezivati nemačke kompanije da kontrolišu lance snabdevanja kao način borbe protiv ljudskih prava i zagađenja životne sredine.

Upozoravaju da će zakon zakomplikovati poslovanje nemačkih kompanija u inostranstvu, da je to birokratsko opterećenje koje će nametnuti težak zadatak prikupljanja informacija, a istovremeno otvara rizik od sužavanja kruga dobavljača primarnih proizvoda.

Autor: redportal.rs

#Nemački eksperti

#Ruski energenti

#rusija

#sankcije