Plan da se uspostavi kartel koji bi naterao Rusiju da prodaje svoju naftu ISPOD tržišne cene

G7 zemlje na sastanku ministara finansija i predsednika centralnih banaka zemalja, razmatrali su stvaranje kartela kupaca kojim bi korigovali cenu ruske nafte. Ovu mogućnost i da je o ovoj temi diskutovano tokom sastanka u utorak, objavila je predsednica Državnog trezora SAD Dženet Jelen:

Potreban vam je značajan kartel da bi postigli tako nešti, EU sama nije dovoljna... Ideja da se koriste sankcije, tj. sekundarne sankcije je bila tema razgovora. Ideja tarifa umesto cena, bi bio alternativni pristup ovoj dilemi. Nemerljivo je važno da EU zemlje smanje svoju zavisnost od ruske nafte.

prema Jelen, cilj kartela je da osigura da se nešto od ruske nafte i dalje nalazi na tržištu da bi se očuvale globalne cene - kartel bi imao zadatak da postavi maksimalnu cenu za rusku naftu.

Još uvek nije u potpunosti jasno da li ćemo odabrati da idemo ovim putem. Milim da veliki broj ljudi, uključujući i ja, vide dosta pozitivnog aspekta u ovome - posebno sa čisto ekonomske strane. Da bi ideju učinili operativnom imamo velikog posla i to je zapravo dosta teško.

Šesti paket sankcija koje je predložila Evropska komisija uključuje i projekat odloženog embarga, koji bi zabranio svaki uvoz ruske nafte 6 meseci nakon što paket stupi na snagu. Dok bi naftni derivati bili zabranjeni od 2023. godine. Evropska komisija je takođe predložila i poseban zakon kojim bi se Mađarskoj i Slovačkoj omogućilo da to tek učine 2024. godine, usled velike zavisnosti od ruskih energenata.

Međutim Evropska komisija je već primorana da odustane od mnogih stavki usled velikog protivljenja zavisnih zemalja, koje smatraju da su ovakvi potez pogubni po ekonomiju Evrope.

pročitajte još

Raste CENA PŠENICE!

Autor: redportal.rs

#EU

#Ekonomija

#Evropa

#Mađarska

#Ruski energenti

#SAD

#Slovačka

#evropska komisija

#g7

#katastrofa

#ograničenje

#pobuna

#rusija

#ruska nafta

#sankcije

#sastanak

#ukidanje