Operacija Ironside je deo globalne operacije Trojanski štit, koju vodi američki Federalni istražni biro (FBI) u više od deset zemalja

Veruje se da hiljade pripadnika ozloglašene mafije Ndrangeta iz južnog italijanskog regiona Kalabrije deluje u Australiji, saopštila je danas federalna policija.

Pomoćnik komesara australijske federalne policije (AFP) Najdžel Rajan objasnio je uticaj italijanskog organizovanog kriminala u Australiji, sliku koju su australijske agencije za sprovođenje zakona uspele da sastave tokom prošle godine, delom zahvaljujući saradnji sa italijanskim vlastima.

Kako prenosi DPA, Rajan je rekao da su "članovi Ndrangete decenijama bili neprimećeni, živeći skromnim životom u skromnim domovima" dok su prali nezakonito bogatstvo kroz svoje legitimne poslove.

- Ndrangeta nije samo australijski problem - to je globalni problem. Oni su odgovorni za šverc 70 do 80% svetskog kokaina i preplavljivanje Australije nedozvoljenim drogama - rekao je Rajan.

- Verujemo da imamo oko 51 italijanski klan organizovanog kriminala u Australiji i do sada smo potvrdili da su najmanje 14 njih Ndrangeti, za koje verujemo da imaju hiljade članova u Australiji - rekao je Rajan, obećavajući da će "odseći glavu i rep organizovanog kriminala".

Operacija Ironside je deo globalne operacije Trojanski štit, koju vodi američki Federalni istražni biro (FBI) u više od deset zemalja. Postavljena je i šifrovana usluga pod nazivom AN0M, gde su kriminalci nesvesno komunicirali jedni sa drugima na sistemu koji su vodili agenti FBI.

AFP je naveo da su 383 navodna prestupnika optužena za 2.340 krivičnih dela u Australiji, a da su 42 prestupnika optužena u okviru operacije Ajronsajd već priznala krivicu ili su osuđena. Zaplenjeno je više od 6,3 tone nedozvoljenih droga i 147 komada oružja.

Autor: redportal.rs

#australija

#mafija

#policija