Hoće da sprečave Moskvu da ponudi naftu koju je kupila Evropska unija svetskom tržištu i "profitira od skoka cena"

Prema Ursuli fon der Lajen – predsednici Evropske komisije – Evropa danas nastavlja da kupuje rusku naftu samo da bi uskratila Putinu još veći profit, sprečavajući Moskvu da ponudi takvu naftu koju je kupila Evropska unija svetskom tržištu i "profitira od skoka cena".

IZVOR: TW/@StarboyHK

Ovu zanimljivu logiku kojom se vodi Evropa po pitanju kupovine ruske nafte, šefica Evropske komisije predstavila je u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si.

- Da bismo spasli Evropu od Putina, moramo nastaviti da kupujemo rusku naftu. Jer ako ne uradimo, Putin će to prodati na drugom mestu i više profitirati od poskupljenja, pa bolje da kupimo rusku naftu, a ne da on profitira - navela je Fon Der Lajen u ovom intervjuu. 

Podsetomo, kako je preneo Tanjug, ni mesec dana nakon što je predložen od strane Evropske komisije, šesti paket sankcija protiv Ruske federacije nije usvojen u EU, zbog protivljenja Mađarske na najavljeni embargo na uvoz nafte iz Rusije.

Brisel i zemlje članice su u svakodnevnim kontaktima u cilju pronalaženja rešenja, a na stolu je i opcija uvođenja embarga na naftu koja se dovozi tankerima, dok bi mogli biti izuzeti kopneni naftovodi, na koje se Mađarska, ali i neke druge zemlje članice, najviše oslanja.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da su u okviru priprema za predstojeći specijalni samit EU, koji će 30. i 31. maja biti održan u Briselu, intenzivirani i razgovori o postizanju kompromisnog rešenja za realizaciju šestog paketa sankcija, uključujući i embargo na naftu.

Ambasadori zemalja članica sastaće se 29. maja, dan pred samit u Briselu, sa ciljem da dođu do usagalšenog teksta zaključaka koje bi lideri trebalo da podrže na sastanku u ponedeljak i utorak.

Autor: redportal.rs

#putin

#ruska nafta

#ursula fon der lajen