Petrović je osvojio nekoliko medalja za Jugoslaviju, 2 zlata, 3 srebra i 2 bronze.

Nedašanji reprezentativac SFR Jugoslavije i Hrvatske, košarkaš Dražen Petrović rođen je 22. oktobra 1963. u Šibeniku u porodici Jole i Biserke Petrović, imao je i starijeg brata Aleksandra.

Dražen je košarkom počeo da se bavi zbog brata koji je trenirao košarku. Prve košakaške korake napravio je u KK Šibenik Jugoplastika, zatim nakon odsluženja vojnog roka u Jugoslovenskoj narodnoj armiji zajedno sa bratom prelazi u Cibonu.

Talenat Dražena Petrovića nije mogao da prođe neopažeo pa je jednu se zonu Dražen nastupao za Real Madrid zatim je otišao u NBA, u Portland Trail Blazerse, a zatim i u Bruklin Netse.

Petrović je osvojio brojne medalje za Jugoslaviju, 2 zlata, 3 srebra i 2 bronze, pripadao je zlatnoj jugoslovenskoj generaciji za koju pričaju da je bila bolja od američkog drim tima.

Nakon izbijanja rata Petrović je nastavio da igra za reprezentaciju Hrvatske pa je otputovao za Poljsku, gde je hrvatska reprezentacija igrale kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Dražen je odlučio da se ne vrati avionom za Hrvatsku već je kolima krenuo sa devojkom i njenom drugaricom. U trenutku nesreće. 7. juna 1993. Dražen je bio na mestu suvozača i spavao je.

Dražen je sahranjen na zagrebačkom groblju Mirogoj.

On što se danas prepričava je odnos Vlade Divca i Dražena Petrovića i njihova svađa oko zastave NDH koju je Divac pomerio sa terena jer nije bila Jugoslovenska. O njihovom odnosu Dražen je rekao:

IZVOR: YT / Sportska sećanja

Autor: Redportal.rs

#Vlade Divac

#dražen petrović

#jugoslavije