Zdravstvena kompanija Grail razvija program ranog otkrivanja kancera

Karcinomi različitog tipa su rasprostranjeni svuda po svetu, kao bolest današnjice. Veliki procenat smrtnosti je baš od ove bolesti.

Test krvi Galleri, koji je razvila kalifornijska zdravstvena kompanija Grail, biće pilotiran sa 165.000 pacijenata, što je NHS opisao kao "prvi dogovor na svetu" u saopštenju za medije. 

U studijama je Gallerijev test pokazao sposobnost otkrivanja više vrsta karcinoma jednostavnim vađenjem krvi.

Program, koji treba da započne sredinom 2021. godine, uključiće 165.000 ljudi, uključujući 140.000 u dobi od 50 do 79 godina koji nemaju simptome, ali će imati godišnje krvne testove tokom tri godine.

Grail, čiji je rad usredsređen na rano otkrivanje raka, podržavaju investitori, uključujući tehnološkog milijardera Bila Gejtsa i osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Mišel Mičel, izvršna direktorka organizacije Cancer Research UK, rekla je da testovi poput onog koji je razvio Grail imaju veliki potencijal ako se pokažu efikasnim u otkrivanju raka.

IZVOR: YT / Prevent Cancer Foundation

Test još uvek nije komercijalno dostupan. Trenutno je dostupan samo učesnicima Gralovih kliničkih studija. Gallerijev test je zamišljen kao dopuna, a ne zamena skrininga za rak.

Autor: redportal.rs

#Dzef Bezos

#Test

#bil gejts

#borba protiv raka

#ivestiranje

#kancer

#rak