Njoke se jedu kao prvo jelo kao alternativa supi ili pasti.

Njoke su tradicionalna vrsta italijanske testenine još od rimskog doba. Uvele su ga rimske legije tokom širenja carstva u zemlje evropskog kontinenta. U rimsko doba njoke su se pravile od kaše nalik griz kaši pomešanoj sa jajima, a i danas se nalaze u sličnim oblicima.

Njoke se jedu kao prvo jelo kao alternativa supi ili pasti, a uobičajeno je da se uz njoke služi rastopljeni puter sa žalfijom, pestom, kao i razni sosevi.

Njoke sa spanaćem i slaninom su ukusan je kažu super ručak!

Sastojci:

- njoke500 g

- spanać 200 g

- beli luk 3 čena

- pavlaka za kuvanje 250 ml

- trapist 50 g

- slanina 100 g

- so i biber po ukusu

- peršun i parmezan takođe

Priprema:

Kuvajte njoke po uputstvu sa pakovanja. Spanać obarite i sitno isecite, pa ga propržite na zagrejanom ulju zajedno sa sitno seckanim belim lukom. Sipajte neutralnu pavlaku, promešajte, pa dodajte trapist iseckan na kockice. Posolite i pobiberite. Krčkajte još 2-3 minuta dok se trapist ne otopi. Dodajte obarene njoke, iseckanu slaninu i peršun. Preko narendajte parmezan.

Autor: Blic/ recepti žene

#Italija

#njoke

#specijalitet