Ukrajinski predsednik još jednom apelovao na uvođenje zabrane letova, naoružanje kao alternativa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u virtuelnom obraćanju američkom Kongresu ponovo je tražio da se uvede zona zabrane leta i dalju vojnu pomoć kako bi se zaštitilo nebo iznad Ukrajine.

- Da li je ovo previše što tražim? Ako je to mnogo što tražimo, nudimo alternativu. Znate koja vrsta odbrambenih sistema nam je potrebna, S-300 ili neki slični. Znate koliko zavisi od bojnog polja, mogućnosti da koristimo avijaciju. Jaka, moćna avijacija da zaštitimo naš narod, našu slobodu i našu zemlju - rekao je Zelenski.

Pozvao je na dodatno uvođenje sankcija Rusiji, koje bi uključile potpuno povlačenje sa tržišta američkih preduzeća, prenosi Rojters.

- Sve američke kompanije moraju odmah da napuste rusko tržište, jer je preplavljeno našom krvlju - rekao je Zelenski.

Takođe je predložio i uvođenje sankcija za sve političare u Ruskoj Federaciji.

Ukrajinski predsednik kazao je da je njegova zemlja zahvalna na podršci SAD koju dobija i tome pripisuje zasluge za "lično učešće" američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da mirovni pregovori sa Rusijom počinju da "zvuče realističnije", ali da je još potrebno vreme da bi se postigao napredak.

- Sastanci se nastavljaju i obavešten sam da pozicije tokom pregovora već zvuče realističnije. Ali potrebno je vreme za odluke koje će biti u interesu Ukrajine - rekao je Zelenski u najnovijem obraćanju, prenosi Rojters.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Zelenski