"Zemlja je suočena sa totalnim uništenjem suvereniteta"

Viktor Janukovič, bivši predsednik Ukrajine koji je zbačen 2014. godine nakon Majdana, objavio je opširno obraćanje u petak u kome je izneo svoje mišljenje o trenutnim događajima u njegovoj zemlji:

Ukrajina je suočena sa kompletnim i totalnim uništenjem svog suvereniteta i sa potencijalnim rizikom da se kao posledica toga utopi u Poljsku.

Takođe, Janukovič veruje da je trenutna uloga Ukrajine kao instrumenta Zapada protiv Ruske Federacije odavno isplanirana taktika koja je implementirana mnogo pre početka sukoba u februaru:

Već 2014. godine, Ukrajina je određena od strane nekih Zapadnih država kao zemlja sa koje se može započeti totalno slabljenje Ruske Federacije. Tačnije, teritorija - ne nezavisna država, ne kao narod koji želi da živi u miru sa svojim susedima, koji uključuju i Rusiju.

Izjavio je i da trenutni konflikt može biti fatalan po Ukrajinu koja rizikuje ne samo da izgubi velike delove svoje teritorije na jugu i na istoku, već i da u potpunosti izgubi svoj suverenitet.

Po njemu pretnja ne dolazi samo od vojnog sukoba, već i od pokušaja vlasti u Kijevu da se dodvore svom zapadnom susedu - Poljskoj.

Ranije ovog meseca poljski predsednik Andrej Duda, zajedno sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, izrazio je nadu da dve zemlje više neće imati granicu - dok je Kijev objavio da će poljskim državljanima omogućiti specijalan status.

Janukovič je izrazio mišljenje da ovakvo jačanje veza neće ostvariti Ukrajini nikakav evropski san, već će joj doneti pretnju utapanja u Poljsku:

Trenutna politika dodvoravanja Poljskoj donosi rizik i stvara situaciju u kojoj Ukrajina može biti de fakto spojena sa svojim zapadnim susedom.

Autor: redportal.rs

#2014

#Euro Majdan

#Invazija

#Istok

#Janukovič

#Majdan

#NATO

#Ruska Federacija

#SAD

#Ukrajina

#Viktor Janukovič

#Zapad

#Zelenski

#bajden

#duda

#gubitak

#jug

#nestanak Ukrajine

#plan

#poljska

#pripremljena neprijateljstva

#putin

#rat

#rizik

#rusija

#slabljenje Rusije

#suverenitet

#teritorije

#utapanje