Ruska armija zauzela Liman, veliki i strateški centar ukrajinske odbrane u Donbasu

Ruske trupe su zauzele grad Liman u severnom Donjecku, priznala je vlada u Kijevu. Ukrajinske snage su se povukle zapadno i jugozapadno prema Slavjansku.

Kako je rekao kratko Aleksej Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog:

Izgubili smo Liman.

Iako je Arestovič, kako je naveo, citirao nepotvrđene izvore i izveštaje, ruski vojni reporter Elksandar Kots objavio je nedugo zatim video ruskih trupa koji se nalaze unutar grada sa naslovom Liman je naš. Ukrajinske trupe su se povukle na zapad, pokrivajući svoje povlačenje artiljerijskom vatrom.

Juriš na Liman je trajao nešto manje od nedelju dana, ruske snage su već 23. maja ušle u grad. Prema nepotvrdjenim izvorima, prvenstveno sa različitih Telegram kanala, preko 500 vojnika ukrajinske vojske se predalo. Do srede tri ćetvrtine grada je bilo pod kontrolom Ruske Federacije, dok su preostale ukrajinske jedinice počele da utvrđuju industrijsku zonu na obodu grada.

Međutim već istog dana počeli su da se pojavljuju video klipovi, poput jednog koji prikazuje ukrajinski oklopni transporter pun vojnika koji beži iz grada pod jakom vatrom.

Vesti o padu Limana dolaze među sve više izveštaja o ruskom napredovanju iz pravca Popasne, koja ima potencijal da kompletno odseče hiljade vojnika i da stvori kotao u Severodonetsk-lisičansk oblasti.

Autor: redportal.rs

#Arestovič

#Invatija

#Lisičansk

#NATO

#Oružje

#Popasna

#Poraz

#Priznala

#SLavjansk

#Severodonjeck

#Ukrajina

#aleksej

#donjeck

#liman

#napredovanje

#rat

#rusija