Istraga je okončana i čeka se odluka suda

Tri osumnjičena plaćenika iz Velike Britanije i Maroka, koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci i koji su zarobljeni od strane jedinica ruskih pobunjenika, suočeni su sa mogućnošću smrtne kazne.

Viktor Gavrilov portparol suda, otkrio je da je istraga u slučaju aktivnosti navedenih optuženih kao grupe plaćenika koji su učestvovali u pripremi i organizovanju neprijateljstava prema Donjeckoj republici, u potpunosti okončana. Kako je naveo:

Sav dokazni materijal je dostavljen sudu republike, čija odluka može rezultirati, s obzirom da je ratno stanje, primenom smrtne kazne nad optuženima u slučaju njihove krivice.

Kancelarija glavnog tužioca je pojasnila da je istraga potvrdila da su Britanci Šon Piner i Endru Hil, zajedno sa Markonacem Ibrahimom Sadunom bili uključeni u kriminalne aktivnosti koje potpadaju pod tri stavke zakona Donjecka - organizovanje zločina od strane grupe osoba, nasilno preuzimanje vlasti i nasilno očuvanje vlasti, kao i plaćeništvo.

Prema zakonima republike plaćeništvo, koje se i po međunarodnom zakonu smatra kriminalnom aktivnošću, potpada pod kaznu od 3 do 7 godina. Dok nasilno preuzimanje vlasti sa sobom nosi kaznu od 12 do 20 godina. Okolnosti ratnog stanja mogle bi da dovedu do toga da se sud odluči na maksimalnu kaznu tj. na smrtnu presudu.

Britanci su apelovali na premijera Velike Britanije Borisa Džonsona da ugovori razmenu zarobljenika. London je izjavio da su oni zarobljenici u ratu, a ne plaćenici i da ih treba tretuiirati u skaldu sa time.

Endru Hil je postao poznat na mrežama kada je početkom maja objavio video na mrežama u kome je izjavio da je u Ukrajini "pakao", i gde je rekao da su ostali plaćenici sa kojima je u jedinici "veoma loši ljudi i sadisti". Nakon zarobljavanja dao je kratku izjavu:

Razumem sve i koliko je loših stvari učinjeno, i stoga se nadam da će Donjecka Narodna Republika pokazati milost prema meni.

Autor: redportal.rs

#Britanci

#Donbas

#Loši ljudi

#Marokanci

#Maroko

#NATO

#Plaćenici

#Preka kazna

#Sadisti

#Smrtna presuda

#Ukrajina

#Velika Britanija

#Zarobljenici

#donjeck

#istraga

#lugansk

#rat

#rusija

#smrtna kazna

#sud