Čeka se odluka nove nemačke vlade

Nemačka energetska kompanija Uniper, jedan od investitora u gasovod Severni tok 2, očekuje završetak sertifikacije gasovoda ovog leta, rečeno je iz pres službe kompanije agenciji Tass. "Očekujemo da će se to dogoditi na leto 2022. godine", naveli su iz Unipera.

Dodali su da kompanija nema saznanja o planovima Nemačke, o čemu se spekuliše u javnosti, da ne isplati kompenzaciju učesnicima u projektu ako Severni tok 2 ne bude sertifikovan.

"Uvereni smo da će proces sertifikacije biti završen u skladu sa svim potrebnim uslovima", dodaje se u saopštenju Unipera.

Istovremeno, iz švajcarske kompanije Severni tok 2 AG, koja je operater istoimenog gasovoda, rekli su ruskoj novinskoj agenciji da rade na prilagođavanju važećim pravilima i zahtevima evropskog i nemačkog zakonodavstva.

"Kompanija Severni tok 2 ulaže potrebne napore da obezbedi usklađenost sa važećim pravilima i regulatornim zahtevima. Ovo se posebno odnosi na nemački zakon o energetskoj industriji (EnVG) kojim se odredbe Direktive EU o gasu primenjuju u nemačkim propisima", navodi se u saopštenju operatera gasovoda.

Kompanija nije komentarisala potencijalne posledice mogućih novih sankcija SAD-a.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 je završena u septembru 2021. godine. Operater treba da dobije odobrenje nemačkog regulatora kako bi počeo da pumpa gas iz Rusije do Nemačke.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Nemačka

#gasovod

#rusija

#severni tok 2