Glasanjem u Savetu Evrope zemlje EU će pokazati da li žele Srbiju za prijatelja, smatra ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da ako Priština postane član Saveta Evrope, Srbija bi trebalo da proglasi i političku neutralnost, kao što je proglasila vojnu.

- Šta zemlje članice Evropske unije zaista misle o Srbiji, pokazaće njihovo glasanje po zahtevu Prištine za njeno članstvo u Savetu Evrope. Ne moramo da čekamo još 20 godina da bismo znali da li EU želi Srbiju u svom članstvu, biće dovoljno da glasaju ili ne glasaju protiv prijema teritorije u organizaciju koju čine države. Do sada smo naučili da potpis Evropske unije vredi koliko i Briselski sporazum, ali sada je prilika da vidimo koliko vredi i reč Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sama najava da će Priština podneti zahtev za članstvo u Savet Evrope je već kršenje Vašingtonskog sporazuma i "Priština će ili biti kažnjena i zaustavljena, ili će se pokazati da je protiv Srbije dozvoljena svaka laž i da za Srbe nema ni prava ni pravde".

- Ako Priština postane član Saveta Evrope, Srbija treba da proglasi i političku neutralnost kao što je proglasila i vojnu. Ako već neprijatelje ne možemo da izaberemo, hajde da bar biramo prijatelje - izjavio je Vulin, komentarišući zahtev takozvanog Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#vulin