Zbog kontinuiranog uvoza nafte i gasa i visokih cena goriva, ruski izvozni prihodi su znatno veći nego prethodnih godina

Rusija je za dva meseca rata u Ukrajini zaradila 62 milijarde evra od izvoza fosilnih goriva, pri čemu je Nemačka bila najveći pojedinačni kupac. Ovo navodi Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Prema CREA, EU je uvezla 71% nafte, gasa i uglja koje je Rusija izvezla od početka rata u Ukrajini, u vrednosti od oko 44 milijarde evra. Najveći pojedinačni uvoznici bili su Nemačka, Italija i Kina, a slede Holandija, Turska i Francuska.

Procenjuje se da je najveći uvoznik Nemačka za dva meseca platila devet milijardi evra ruskih fosilnih goriva. Italija je platila 6,8 milijardi, Kina 6,6 milijardi, Holandija 5,6 milijardi, Turska 4,1 milijardu i Francuska 3,8 milijardi.

Zbog kontinuiranog uvoza nafte i gasa i visokih cena goriva, ruski izvozni prihodi su znatno veći nego prethodnih godina, iako je količina izvoza smanjena, navodi CREA.

EU je u međuvremenu najavila da će zabraniti uvoz uglja iz Rusije od avgusta i očekuje se da će uvesti embargo na uvoz nafte u narednim nedeljama. Čak i bez zabrana uvoza, neke zemlje i korporacije su odlučile da prestanu da kupuju.

Četvrtina ruskih isporuka fosilnih goriva stigla je u samo šest luka EU u pet zemalja, Roterdam i Masflakte u Holandiji, Trst u Italiji, Gdanjsk u Poljskoj i Zebriz u Belgiji. CREA takođe navodi da su velike naftne kompanije nastavile da rade sa Rusijom.

- Nastavak uvoza energenata je glavna rupa u sankcijama uvedenim Rusiji. Svako ko kupuje fosilna goriva saučesnik je u užasnim kršenjima međunarodnog prava koje je počinila ruska vojska - rekla je Laura Milivirta, glavni analitičar CREA, dodajući da je izvoz fosilnih goriva ključan za održavanje Vladimira Putina na vlasti.

CREA je pozvala sve vlade i korporativne kupce ruskih fosilnih goriva da obustave kupovinu i uvedu kaznene tarife tokom prelaznog perioda.

Istraživanje CREA pokazuje da čak i do sada uvedene ograničene sankcije imaju efekta i da su isporuke sirove nafte iz Rusije u inostrane luke pale za 30 odsto u prve tri nedelje aprila u odnosu na januar i februar.

Autor: redportal.rs

#EU

#energenti

#rusija

#uvoz