Enormna cena prirodnog gasa u EU 630% veća nego početkom godine

Manje od deset minuta. Toliko vremena bilo je potrebno ove sedmice da cena prirodnog gasa na berzama energenata u EU dostigne najvišu vrednost u istoriji. Direktan povod najnovijeg, ranije nezabeleženog skoka cene gasa ovog puta bila je izjava Analene Berbok, nove šefice nemačke diplomatije, da Berlin u ovom trenutku ne može dati zeleno svetlo Severnom toku 2.

- Taj gasovod ne može biti odobren, zato što ne ispunjava odredbe energetskih zakona EU, a tu su i bezbednosna pitanja. Eskalacija napetosti na granici Rusije i Ukrajine uticala je na tu odluku - naglasila je ona.

Inače, Berbokova je u oktobru direktno optužila Rusiju da je vinovnik ondašnjeg rekordnog skoka cene prirodnog gasa na 1.046 dolara za 1.000 kubnih metara.

- Tekuća visoka cena gasa je najpre rezultat visoke tražnje i niskog snabdevanja. Poker koji igra Rusija primetan je i ovde: isporuke gasa upravo su smanjene - ocenila je tada Berbokova.

Najnovija rampa Severnom toku 2 iz Berlina izazvala je paniku na evropskom energetskom tržištu, najpre zbog dramatično niskih zaliha usred prvog talasa velike studeni na Starom kontinentu. "Berlinska blokada" nedavno završenom rusko-zapadnoevropskom gasovodu iznela je cenu prirodnog gasa u sredu na 1.428 američkih dolara za 1.000 kubnih metara (oko 120 evra za megavat-čas). 

Na Volstritu su izračunali da je ta enormna cena prirodnog gasa u EU (630% veća nego početkom godine) ista kao kada bi cena barela nafte (brenta) sada bila 232 američka dolara, preneo je Blumberg. Inače, cena barela nafte kretala se juče nešto ispod 70 dolara.

Istovremeno, uz berze, na objavu iz Belina da Severni tok 2 ne ispunjava odredbe energetskih propisa EU, smesta je reagovao i zvanični Beč.

- Austrija će svakako nastaviti da podržava Severni tok 2. To je evropski projekat, koji brzo treba da počne s radom. Nije neophodno povezivati Severni tok 2 s ponašanjem Rusije u vezi s Ukrajinom. EU takvim potezima samo povređuje sopstvene interese. Severni tok 2 ne služi samo interesima Rusije, već i interesima Nemačke, Austrije i drugih članica EU - ocenio je novi austrijski kancelar Karl Nehamer.

U međuvremenu, Evropska komisija je juče, mimo akutne energetske krize u EU (cena megavat-sata na tržištu u Nemačkoj dostigla je oko 290 evra, dok je u Francuskoj na istorijskom maksimumu od 329 evra), nastavila s faznim planiranjem uređenja gasnog tržišta EU u budućnosti, počev od 2025. i onda nakon 2030. i 2049. godine.

Brisel je ovog puta najdalje otišao s predlogom da se od 2049. zabrani sklapanje dugoročnih ugovora o energetskom snabdevanju gasom "sa strane", kako bi se pojačao oslonac ka „zelenoj tranziciji” i smanjila zavisnost od snabdevača iz inostranstva. Većina tekućih energetskih sporazuma s Rusijom i Alžirom (vodećim snabdevačima) zasnovana je upravo na dugoročnim aranžmanima.

Istovremeno, mimo donedavne retorike kako EU treba brzo lišiti "štetnih fosilnih energetskih oslonaca", Brisel je juče izašao sa zakonskim predlogom da uskoro subvencioniše dva gasovoda. Reč je o spremnosti Evropske komisije da uđe u saradnju na izgradnji dva inače kontroverzna gasovoda: Melita (159 kilometara dugi cevovod između Malte i Đele na jugu Italije), kao i Ist-Med (1.900 kilometara dugi gasovod između Izraela, Kipra, Grčke, Italije i dalje na sever). 

Akteri izgradnje ta dva gasovoda predmet su međunarodnih istraga sumnjivih finansijskih transakcija. Novinarsko istraživanje izgradnje gasovoda Melita navodi se kao mogući razlog tajanstvene pogibije malteške novinarke Dafne Karuane Galicije. Početkom meseca njena familija je apelovala na Brisel da ne stane iza projekta Melita.

U međuvremenu, prema zamisli Brisela, ključnu reč u izboru budućih prioritetnih energetskih koridora u EU, koji bi krajem decenije trebalo da transportuju i "plavi vodonik", imalo bi uticajno udruženje privatnih evropskih operatera cevovoda. 

- Novi predlog uređenja evropskih energetskih koridora sadrži od starta ugrađeni konflikt interesa - procenila je juče nevladina organizacija Global vitnis.

Autor: redportal.rs

#EU

#cena

#gas

#rusija

#severni tok 2