Poljska, jedna od najjačih pristalica EU sankcija Moskvi, kaže da bi blok trebalo da u potpunosti zabrani kupovinu ruskog gasa

Evropska unija treba da kazni zemlje koje koriste rublje za plaćanje ruskog gasa, rekao je poljski ministar klime nakon odluke Moskve da prekine isporuke Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja da to učine.

Čini se da su zemlje članice EU podeljene oko toga kako mogu da nastave da plaćaju gas bez kršenja evropskih sankcija uvedenih zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Mnoge nacije u Evropi ostaju u velikoj meri zavisne od uvoza ruske energije.

Poljska, jedna od najjačih pristalica EU sankcija Moskvi, kaže da bi blok trebalo da u potpunosti zabrani kupovinu ruskog gasa.

- Ono što danas nedostaje su pune gasne sankcije, koje će rešiti problem sa Gaspromom, problem sa narednim sankcijama 100%. Očekujemo ove sankcije - rekla je Ana Moskva za privatnu televiziju Polsat njuz u sredu uveče.

Glavne zemlje članice EU koje se protive oštrijim sankcijama na ruski gas su Austrija, Nemačka i Mađarska, dodala je ona.

Verujemo da će biti posledica po ove zemlje (koje plaćaju u rubljama) i da će usled toga prestati da plaćaju u rubljama.

Ona nije precizirala kakve posledice želi da vidi Poljska.

Novi ruski sistem plaćanja gasa, koji uključuje otvaranje računa u Gasprombanci na kojima će se plaćanja u evrima ili dolarima pretvarati u rublje, nudi prostor nekim zemljama da nastave da kupuju ruski gas.

Nemačka elektroprivreda Uniper rekla je u četvrtak za Rheinische Post da će prebaciti plaćanja za ruski gas ruskoj banci, a ne banci sa sedištem u Evropi.

Autor: redportla.rs

#plaćanje

#poljska

#rublje

#ruski gas